Göra en fakturamall själv?

Om man ska göra en fakturamall själv är det viktigt att man har 100%:ig kontroll på vad som lagen kräver (läs mer här: Vad ska en fakturamall innehålla? ) så att din fakturamall blir helt korrekt från första början. Gör du fel kan du annars få problem så fort det blir en revision eller kontroll. Om du skapar en egen fakturamall från noll är det alltså viktigt att du har full koll – eftersom du inte får någon hjälp utifrån.

Försök att göra mallen uppifrån och ner, d.v.s. börja med sidhuvudet – där bör du ha med uppgifter om köpare och säljare, eventuella referenspersoner, fakturanummer och fakturadatum. Därefter följer generellt fakturaspecifikationen och i sidfoten brukar man dubblera kontaktuppgifter och kontouppgifter. På tal om kontouppgifter och eventuella fritextmeddelanden till kunden så bör dessa vara väl synliga, det är inte bra om kunden måste spendera tid på att söka upp ditt bankgironummer – var så tydlig som möjligt med sådana uppgifter.

Se också till att du direkt från första början anpassar fakturamallen efter eventuella fönsterkuvert. Det sista du vill är att ha gjort en snygg mall som du sedan får göra om eftersom du inte får in fakturorna i kuverten. Tänk också på att testa långa fakturaspecifikationer – en fakturamall som ser snygg ut med två fakturarader kanske ser ful ut om du har tio fakturarader.

Om du laddar ner en fakturamall så kan du räkna med att dessa problem inte finns, men du måste fortfarande kontrollera att fakturamallen verkligen motsvarar alla krav lagen ställer på fakturering . Fördelen är att du slipper en massa merarbete på att själv få ihop allting, nackdelen är att mallen kanske inte passar din logotyp och kanske inte heller dina fönsterkuvert, vilket gör det svårare för dig att fakturera . Det finns viss risk att du kommer få spendera en hel del tid på att anpassa den nerladdade fakturamallen för att passa dina behov, så då kanske det är lika bra att göra en själv direkt?

Om du istället vill spara tid rekommenderar vi att du använder ett faktureringsprogram istället – på så sätt ingår redan fakturamallarna, och du slipper också en hel del administration med fakturaregister, kundregister och liknande.